Kwaliteit & Proces Inspecties is een onafhankelijk adviesbureau, wij richten ons op zowel voedselproducerende als voedselverstrekkende bedrijven en organisaties (industrie en dienstverlening), alsmede logistieke dienstverleners in de voedselketen (koel-/vrieshuizen en transporteurs).
Kwaliteitssystemen (voedselveiligheid)
Volgens de wet- en regelgeving moet een levensmiddelenbedrijf een HACCP-systeem toepassen, dit systeem zorgt ervoor dat een bedrijf veilige producten levert. HACCP is de standaardmethode in de levensmiddelenindustrie voor de bewaking van voedselveiligheid in het productieproces. HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points' en heeft tot doel de voedselveiligheid te garanderen.
In het kader van HACCP dient voor elk proces een risicoanalyse te worden uitgevoerd. Deze analyse geeft aan welke punten in het proces aandacht vragen, in relatie met voedselveiligheid. Vervolgens wordt vastgesteld welke maatregelen genomen moeten worden om deze risico's te beheersen. Het bedrijf is vrij om een eigen procesbeheerssysteem op te stellen, of gebruik te maken van een goedgekeurde branchespecifieke Hygiënecode.
De volgende bedrijfsgroepen dienen een HACCP-plan te hebben:
- Levensmiddelenindustrie;
- Instellingen, zoals bejaardentehuizen, ziekenhuizen, gevangenissen;
- Horeca: restaurants, cafés, cafetaria's, snackbars, feestzalen, e.d.;
- Ambachtelijke levensmiddelensector: slagers, groenteboeren, kaasspeciaalzaken e.d.;
- Supermarkten;
- Distributiebedrijven die levensmiddelen transporteren;
- Import- en exportbedrijven van levensmiddelen;
- Op- en overslagbedrijven voor levensmiddelen;
- Sportkantines, tankstations en bedrijven waar voedsel wordt verkocht;
- Kleine productiebedrijven zoals: 'boerenjam', soep, bessenwijn, mosterd, oliebollen, enz.
KPI Kwaliteit & Proces Inspecties biedt begeleiding bij het opzetten en implementeren van een voedselveiligheidsplan. De begeleiding wordt in overleg met u op maat gemaakt. Naast het voldoen aan de wettelijke eis, kan het voedselveiligheidsplan / kwaliteitssysteem gecertificeerd worden tegen één of meerdere normen, zoals onderstaande:
- ISO 9001
- ISO 22000
- FSSC 22000
- BRC Global Standards (food, packaging, storage & distribution e.a.)
- International Foodstandard (IFS)
- De IFS Logistic Standard
- Erkende hygiënecodes o.a. voor poeliers, hotels en restaurants
- MSC / ASC
- GMP+ International
- En overige erkende richtlijnen / warenwetgeving
KPI Kwaliteit & Proces Inspecties is van mening dat een goed functionerend kwaliteitssysteem een toegevoegde waarde heeft voor de organisatie. Het is daarom van belang om het kwaliteitssysteem praktisch in te richten en tijdens de opzet de gehele organisatie erbij te betrekken. Het is niet de bedoeling dat zaken volledig anders moeten worden uitgevoerd, maar de puntjes worden op de "i" gezet. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van begeleiding, neem dan gerust contact op.
Inspecties
Wij doen als onafhankelijke partij bijvoorbeeld interne fabriek hygiëne-inspecties. Denk aan omgevingsonderzoek om listeria /microbiologische druk in kaart te brengen. Dit doen wij d.m.v. eigen expertise en een eigen lab. Verder inspectie intake grondstoffen, monitoren van processen, microbiologisch onderzoek, etc.
Audits
Door middel van een interne audit wordt de werking van uw systeem getoetst.
Binnen elk kwaliteitssysteem is het van belang dat nagegaan wordt of de activiteiten uitgevoerd worden, zoals in uw eigen kwaliteitssysteem is beschreven. Het uitvoeren van interne audits is daarvoor een geschikt middel.
De definitie van een interne audit is:
Een systematische en onafhankelijk onderzoek voor het verkrijgen van aanwijzingen en het objectief beoordelen van processen om vast te stellen in welke mate voldaan wordt aan het geen beschreven is in het handboek.
Indien uw systeem gecertificeerd is, bent u verplicht tot het controleren van de activiteiten middels een interne audit.
KPI Kwaliteit & Proces Inspecties kan voor u de volgende audits uitvoeren:
- Pre-audits, ter voorbereiding op een certificeringsaudit;
- Interne audits, als onderdeel van het kwaliteitssysteem;
- Leveranciersaudits, ter controle van de activiteiten die door derden voor u worden uitgevoerd;
- Ondersteuning bij audits die door uw klanten worden uitgevoerd.
De auditoren van KPI Kwaliteit & Proces Inspecties zijn opgeleid en getraind als lead auditor, hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van certificeringsaudits van de verschillende GFSI standaarden en zijn goed op de hoogte van de bestaande richtlijnen.
Bent u geïnteresseerd neem dan contact op!
Training
Training op maat voor alle (HACCP) bedrijven. Ieder bedrijf is uniek, ook heeft elke klant zijn eigen wensen. Het is van belang dat alle eisen en wensen opgenomen zijn in de dagelijkse werkzaamheden.
Wij bieden uw personeel trainingen op het gebied van HACCP, voedselveiligheid en hygiëne. De mensen in de productieruimtes worden bewust gemaakt van de achtergronden die ten grondslag liggen aan de hygiëne eisen in de praktijk. Naast microbiologie komen er nog onderwerpen aan bod als de invloed van temperatuur en omgeving, het nut van registreren, produceren en schoonmaak. Als een medewerker de juiste kennis en inzicht heeft in deze processen dan heeft een kwaliteitssysteem de meeste kans op succes.
Kwaliteit support
Heeft u onderbezetting op uw kwaliteitsafdeling?
- Is uw kwaliteitsmanager tijdelijk niet beschikbaar?
- Is er een toenemend aantal werkzaamheden, maar u heeft te weinig menskracht beschikbaar?
- Of vindt u dat er te weinig voortgang zit in de opbouw van uw nieuwe kwaliteitssysteem?
- Zijn er extra kwaliteitseisen vanuit de markt die snel geïmplementeerd moeten worden?
Allemaal situaties die om een snelle en doeltreffende oplossing vragen!
Bij KPI Kwaliteit & Proces Inspecties kunt u terecht voor deskundige ondersteuning bij een tijdelijke overbelasting of bij onderbezetting van uw kwaliteitsafdeling.
Omdat wij veel ervaring hebben met de materie is een inwerktijd veelal niet nodig. De gevraagde taken kunnen snel en efficiënt worden overgenomen.
De werkzaamheden kunnen deels op locatie en deels op ons eigen kantoor worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen reiskosten worden bespaard en kunt u snel worden voorzien van de informatie die u nodig heeft.
Advies
Wij kunnen het management ondersteunen bij een nulmeting van de huidige situatie, ondersteuning bij het opstellen van een bedrijfsspecifiek voedselveiligheidssysteem. Verder kunnen wij u begeleiding van het invoeren van het voedselveiligheidssysteem in de praktijk. Aanvullende ondersteuning door voedselveiligheidstrainingen op de werkvloer is ook mogelijk.
Wij kunnen het management adviseren bij het beoordelen van bouwkundige situaties en de opstelling van proceslijnen e.a. en de eventueel daaraan verbonden risico’s en/of beperkingen met betrekking tot voedselveiligheid (routing, zonering). Ook bij de ontwikkeling van nieuwe processen kan onze expertise worden ingezet om een zo praktisch mogelijke voedsel veilige opstelling van apparatuur en daaruit resulterende routing van producten en medewerkers tot stand te brengen.
Wilt u zich informeren naar naar wat wij voor u kunnen betekenen? Of heeft u misschien een andere vraag? Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.